Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyakorlat

gy papagáj, aki csak néhány percig repül, több mozgást végez, mint egy egész nap aktív, röpképtelen papagáj. Egy egészséges vadon élő papagáj nem zihál, miután hosszú utat tett meg, mégis nagyon kevés házi papagáj képes átrepülni a szobán, vagy agresszíven csapkodni a szárnyaival hosszabb ideig tartó zihálás nélkül.

Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás az élet minden területére kihatással van, mind mentális, mind fizikai értelemben. Ha egy papagáj egészséges, akkor képes koncentrálni és összpontosítani a figyelmét, így gyorsabban tanul. Ráadásul könnyebben képezhető és valószínűleg tovább él.
papagáj madár természet állatok
Egy fiatal papagájnak a maximális előnyt kell szereznie a testmozgásból, hogy több milliárd idegpályát építsen ki, és elérje potenciális IQ-ját, hogy magasan funkcionáló felnőtté váljon. A madár különböző tevékenységei során felhasznált relatív energiamennyiségek:

Alvás 1.0 egység
Ébren 1.5 egység
Helyben játszva 3.0 egység
Mozgás és játék 6.0 egység
(bajba kerülés)
Agresszív szárnycsapkodás 9.0 egység
Repülés 18.0 egység

0 Tovább

Találj egy működő kezelést

A viselkedés módosításának kiváló eszköze, ha van egy olyan jutalomfalat, amelyet a madár igazán szeret! Ezt bátran tudod majd használni a jó viselkedés jutalmazására. A jutalomfalat a papagájjal való véleményközlés egy jó módja, hogy azt kommunikáld, hogy amit az imént tett, az "jó" volt. A papagáj számára jó jutalomfalat azonosításának egyszerű módja, hogy megeteted őt a szokásos reggeli táplálékával, majd megfigyeled, hogy a felkínált takarmányok közül melyik táplálékot eszi meg először. Valószínűleg az a kedvenc eledele.

Következő lépésként vedd ki ezt az eledelt a rendszeres reggeli etetésből, és használd fel arra, hogy a papagájt a nap folyamán tanúsított jó viselkedéséért jutalmazod vele. Sok papagáj a napraforgómagot, mogyorót, diót, szőlőt stb. is szívesen fogyasztja. Ügyelj arra, hogy a nagy tételeket kisebb darabokra bontva add neki oda, hogy több lehetőséged legyen a jutalmazásra és elkerüld, hogy túl sok jutalomfalatot adj neki egyszerre.

Ne kényszerítsd a papagájt olyasmire, amit nem akar! Ez józan megfontolásnak tűnhet, de gyakran könnyen figyelmen kívül hagyják. A madár testbeszédének megfelelő kiolvasása nagyon fontos, amikor ezt próbáljuk megtenni. Ismerd fel, ha a madarad testbeszédével nemet mond neked. Ahelyett, hogy továbbra is erőltetnéd az általa nem kívánt dolgot, próbálj meg pozitív módszerekkel, például jutalomfalatokat használva rávenni a papagájt arra, hogy megtegye, amit szeretnél. Ez segít kialakítani egy pozitív és bizalomteljes kapcsolatot a papagájoddal.

 

0 Tovább

Papagáj-betegségek: aspergillosis

A papagájtartóknak alapvető érdeke a különféle betegségek megismerése. Az aspergillosis elsősorban a hűvös és száraz vagy forró és száraz környezetből származó madarakat fenyegeti. Valamely ok miatt ezeknek a madaraknak gyenge képessége van a betegség legyőzésére. Ezekre a madarakra példa a tengeri kacsa, a strucc és a pingvinek. A másik hajlamosító tényező a spórák sűrűsége. A rosszul szellőző épületekben a spóra sűrűsége növekedni fog. Ez már a papagájokat is konkrétan fenyegetheti, ezért lényeges, hogy tiszta, csíramentes és penészmentes környezetben tartsuk őket.

A betegség sikeres kezelése sok tényezőtől függ. A fertőzés helye (orrfolyások, légcső, légzsák, tüdő), a betegség mértéke valamint a felismerés ideje és a fertőzést hordozó papagáj immunrendszerének állapota mind kritikus tényező. A betegség a kenyéren látható növekedő penészhez hasonlít a madár szervezetében, kolóniákat alkotva a légzőfelületeken. Ez egy olyan válaszreakciót vált ki a gazdaszervezetből, amely gennyes anyag felhalmozódását okozza a kolóniák körül. A fertőzés a szövetekbe és végül az erekbe kerül, később még jobban továbbterjedve más szervek felé az erek elzáródásához vezet.

Azok a szövetek, amelyek erei el vannak zárva, meghalnak. Az ezen a ponton a kezelés valószínűleg már nem lesz sikeres. A kezelést bonyolítja az is, hogy az aszper a légzsákok felszínén nő, ahol rossz a vérellátás, és ezeken a területeken sok vékony anyag felhalmozódik, ami megnehezíti, hogy a gyógyszereket közvetlenül a fertőzött területekre juttassuk. A hagyományos kezelést orálisan adott itrakonazollal végezték.  Általában ezt csak naponta egyszer kell beadni, a kúra teljes hossza pedig 3 hónap szokott lenni. Ez a gombaellenes gyógyszer nagyon hatékony volt.

Amikor a betegség eléri a légcsőben az orráthajlatokat, a gombaellenes készítmény közvetlen alkalmazását szisztémás kezeléssel együtt alkalmazták. Az amfotericin B-t közvetlenül a légcsőbe adták. Ez a gyógyszer maró hatású, így ennek a kezelésnek káros következményei is lehetnek. A Lamisil pedig egy új gyógyszer, amelyet Dr. Bob Dahlhausen és mások használnak.

 

0 Tovább

papagajblog

blogavatar

Ezt a gyönyörű és intelligens madarat, a papagájt egyre többen tartják háziállatként.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek