A viselkedés módosításának kiváló eszköze, ha van egy olyan jutalomfalat, amelyet a madár igazán szeret! Ezt bátran tudod majd használni a jó viselkedés jutalmazására. A jutalomfalat a papagájjal való véleményközlés egy jó módja, hogy azt kommunikáld, hogy amit az imént tett, az "jó" volt. A papagáj számára jó jutalomfalat azonosításának egyszerű módja, hogy megeteted őt a szokásos reggeli táplálékával, majd megfigyeled, hogy a felkínált takarmányok közül melyik táplálékot eszi meg először. Valószínűleg az a kedvenc eledele.

Következő lépésként vedd ki ezt az eledelt a rendszeres reggeli etetésből, és használd fel arra, hogy a papagájt a nap folyamán tanúsított jó viselkedéséért jutalmazod vele. Sok papagáj a napraforgómagot, mogyorót, diót, szőlőt stb. is szívesen fogyasztja. Ügyelj arra, hogy a nagy tételeket kisebb darabokra bontva add neki oda, hogy több lehetőséged legyen a jutalmazásra és elkerüld, hogy túl sok jutalomfalatot adj neki egyszerre.

Ne kényszerítsd a papagájt olyasmire, amit nem akar! Ez józan megfontolásnak tűnhet, de gyakran könnyen figyelmen kívül hagyják. A madár testbeszédének megfelelő kiolvasása nagyon fontos, amikor ezt próbáljuk megtenni. Ismerd fel, ha a madarad testbeszédével nemet mond neked. Ahelyett, hogy továbbra is erőltetnéd az általa nem kívánt dolgot, próbálj meg pozitív módszerekkel, például jutalomfalatokat használva rávenni a papagájt arra, hogy megtegye, amit szeretnél. Ez segít kialakítani egy pozitív és bizalomteljes kapcsolatot a papagájoddal.