A papagájtartóknak alapvető érdeke a különféle betegségek megismerése. Az aspergillosis elsősorban a hűvös és száraz vagy forró és száraz környezetből származó madarakat fenyegeti. Valamely ok miatt ezeknek a madaraknak gyenge képessége van a betegség legyőzésére. Ezekre a madarakra példa a tengeri kacsa, a strucc és a pingvinek. A másik hajlamosító tényező a spórák sűrűsége. A rosszul szellőző épületekben a spóra sűrűsége növekedni fog. Ez már a papagájokat is konkrétan fenyegetheti, ezért lényeges, hogy tiszta, csíramentes és penészmentes környezetben tartsuk őket.

A betegség sikeres kezelése sok tényezőtől függ. A fertőzés helye (orrfolyások, légcső, légzsák, tüdő), a betegség mértéke valamint a felismerés ideje és a fertőzést hordozó papagáj immunrendszerének állapota mind kritikus tényező. A betegség a kenyéren látható növekedő penészhez hasonlít a madár szervezetében, kolóniákat alkotva a légzőfelületeken. Ez egy olyan válaszreakciót vált ki a gazdaszervezetből, amely gennyes anyag felhalmozódását okozza a kolóniák körül. A fertőzés a szövetekbe és végül az erekbe kerül, később még jobban továbbterjedve más szervek felé az erek elzáródásához vezet.

Azok a szövetek, amelyek erei el vannak zárva, meghalnak. Az ezen a ponton a kezelés valószínűleg már nem lesz sikeres. A kezelést bonyolítja az is, hogy az aszper a légzsákok felszínén nő, ahol rossz a vérellátás, és ezeken a területeken sok vékony anyag felhalmozódik, ami megnehezíti, hogy a gyógyszereket közvetlenül a fertőzött területekre juttassuk. A hagyományos kezelést orálisan adott itrakonazollal végezték.  Általában ezt csak naponta egyszer kell beadni, a kúra teljes hossza pedig 3 hónap szokott lenni. Ez a gombaellenes gyógyszer nagyon hatékony volt.

Amikor a betegség eléri a légcsőben az orráthajlatokat, a gombaellenes készítmény közvetlen alkalmazását szisztémás kezeléssel együtt alkalmazták. Az amfotericin B-t közvetlenül a légcsőbe adták. Ez a gyógyszer maró hatású, így ennek a kezelésnek káros következményei is lehetnek. A Lamisil pedig egy új gyógyszer, amelyet Dr. Bob Dahlhausen és mások használnak.