A papagájok imádnak játszani, egyik gyakori típusuk a sok madártartó által ismert örök kíváncsi, akit a szakzsargon Felfedezőnek nevez - ő állandüan új helyekre megy, új emberekkel találkozik, új tapasztalatokat keres (fizikailag vagy mentálisan). Sok papagáj szeret kutató és feltáró tevékenyséet végezni, persze mindezt legtöbbször az emberek ismerete vagy hozzájárulása nélkül.

A kakadu, az amazon és a nimfa papagáj csak néhány azok közül a fajok közül, amelyek úgy tűnik, szeretik a kiadós felfedezőutakat az otthoni környezetükben. Figyelembe kell venni ennek a dolognak a lakásra gyakorolt negatív hatásait, miszerint néhány madár keres és pusztít küldetésbe foghat, ami sokat tud ártani a lakberendezésnek.

Ha a már említett felfedező-játék típusú papagáj fajok valamelyikét tartod, akkor érdemes egy szilárd felügyeleti rendszert bevezetni a ketrecen kívül töltött időszakra. Ez a gyakorlatban a folyamatos figyelemmel kísérést jelenti a teljes kint töltött időre, és a szükség szerinti közbeavarkozást, ha a madár romboló ösztönei előtörnének. A szabadban töltött időt izgalmas táplálékok felfedezésével is el lehet tölteni. Az egyik ilyen lehetőség az, hogy lehetővé teszed a madárnak, hogy "megtalálja" a dolgokat, amikor a felfedezőútjait végzi.

Tekerj például NutriBerry-t egy darab papírra, és rakj le néhányat a helyiség padlóján körbe, hogy a madár megtalálhassa és felfalhassa. Vagy fogj meg egy kevésbé népszerű játékot, amely eddig érintetlenül hevert a ketrecben, és tedd a padlóra - egyes madarak számára a játék vonzereje a tálalásban rejlik. A felfedező típusok vevők kirakós játékokra (játékok, amelyek megkérdőjelezik a problémamegoldó készségüket) vagy olyan tárgyakra, amelyek segítik őket új helyekre eljutni, ilyenek például a kötelek és a létrák.

Egy másik, jól ismert papagáj-típus a versenyző, aki szereti a verseny minden formáját. Labdajátékokkal az ilyen madarakat teljesen fel lehet pörgetni, egyfolytában a padlón fogják kergetni, hogy megszerezzék egymás elől. Az amazonok, arapapagájok és a kakadu is néha szeretnek "távol tartani"-t játszani az emberekkel vagy a madártársakkal. Ha van versenytársa a nyájban, a lábjátékok minden bizonnyal óriási sikert fognak aratni.