A szemek állásszöge jó példa. Az afrikai szürkék gyakran meresztik a szemüket. A közepén lévő fekete középrész egy pontra szűkül, majd néhány másodpercre megnagyobbodik. Ez a kommunikációt megelőző állapot, ilyenkor gyakran beszélgetés következik, de az intenzív érdeklődés jele is lehet, például egy új étel iránt. Ha ezt a testbeszédet látni a madáron, akkor lehet számítani rá, hogy emberi beszéddel fog kommunikálni, vagyis rövidesen megszólal.

Amikor szorongóvá vagy agresszívakká válnak, akkor is csapkodhatnak, ilyenkor megtörténhet, hogy harapni készülnek. Számomra nagy élvezetet jelent, amikor megpróbálom értelmezni, mi a madaraim mondanivalója a nem-verbális kommunikációban. Számomra nagy élvezetet jelent, amikor megpróbálom értelmezni, mi a madaraim mondanivalója a nem-verbális kommunikációban. Hasonlót láttál a tieddel? Könnyen előfordulhat!

A játék, a köszöntés, a kíváncsiság, az elmélkedés mind olyan érzelem, amelyről azt hiszem, hogy a madaraink megmutatják nekünk. Ezeket könnyű észrevenni. Néha látom, ahogy az ara papagájom a kedvenc fáján ül, mellkasán tartott lábbal, és a fejét az egyik szárnya alá hajtva. Ilyenkor fáradt, békén kell őt hagyni.

Egy szép példa a papagájok által elérhető bizalomra egy kedves ismerősöm kakaduja, aki a gazdája térdén ülve teljesen ellazul és elalszik. Ezért az élményért sokat kell dolgozni. Főleg az aráknál jellemző testbeszéd az arcpirulás. Aki ilyenkor hozzányúl a papagájához, az valószínűleg hosszú időre megjegyzi a jelenséget, mert ez, akárcsak a baromfiudvar kakasainál, a kitörő agresszió előjele és könnyen csípés lehet a folytatás.